Jåtten ungdomslag var det første ungdomslaget i Rogaland, stiftet i 1882. Allerede i 1893 fikk de bygd sitt eget ungdomshus, "Idun".
Ungdomshuset Idun. Tegning: Svein Olav Joakimsen
Jåtten ungdomslag
Jåtten ungdomslag ble stiftet i 10. januar 1882, som det første ungdomslaget i Rogaland. Det overordna siktemålet deres var å gi medlemmene anledning til å utvikle seg og lære noe, lære seg de demokratiske spillereglene og å stå fram for en forsamling med meningene sine. Aktivitetene i laget var foredrag, diskusjoner, leik, folkedans, husflid, skuespill og mer til. Laget hadde egen håndskrevet avis, Voni. Laget hadde allerede i 1890 en boksamling på hele 123 bind som ble brukt til meningsutveksling og utlån av god litteratur.
Eget hus
De første årene hadde laget sine fleste møter på bedehuset Betlehem på Jåttå. Det ble her som mange andre steder strid mellom de eldre og ungdommen. De eldre mente at det måtte kjøres med stramme tøyler, men det kunne ikke ungdommen finne seg i lengden. Man ble enige om at det beste ville være å få sitt eget hus. I 1891 valgte lage en komite som skulle arbeide for eget hus. De gikk ut i «Stavanger avis» med følgende melding:
Til Venner av ungdommen!
Undertegnede komite, valgt av Jaattens Ungdomslag, henvender seg herved til venner av ungdomsagen med vennlig anmodning om at tegne seg for et bidrag til oppførelse av et fritt forsamlingshus, hvor laget kan holde sine sammenkomster, og hvor der tillige kan bli adgang til avholdelse av andre møter og sammenkomster.
Enhver vil innse betydningen av å ha eget lokale, hvor man kunne samles, når man fant det for godt, hva der nu ikke lar seg gjøre. Og dertil kommer, at man ikke vet, hvor lenge man få benytte det lokale, man har. Man ved kun for hver dag.
Laget strevde med å få i stand en basar til inntekt for nytt lokale. Den ble avholdt fredag 4 og lørdag 5 november 1892. Laget fikk støtte av mange nok til å starte byggingen og tomt ble gitt til laget av Bertinius Hinna. Huset kostet ca. 1800 kr. Med begeistring og glød fikk ungdommene i laget reist huset som stod ferdig høsten 1893 som det første ungdomshus i Rogaland. Ved innvielsen fikk huset navnet «Idun».
Navnet «Idun»
Navnet «Idun» var ikke tilfeldig valgt. Idunn er en av åsynjene, gudinnene, i den norrøne mytologien. Hun vokter et skrin med livgivende epler som alle æsene, gudene, er avhengige av for å oppnå evig ungdom og evig liv. Hun forbindes også med fruktbarhet. Idunn er gift med Brage som er kjent for sin skaldekunst. Navnet Idun ble derfor brukt på mange ungdomshus og ungdomslag.
Flere medlemmer
Med nytt hus økte interessen og medlemstallet og i 1895 ble laget innmeldt i Rogaland ungdomslag. «Idun» hadde sal og scene, og det ga mulighet for framføring av skuespill, sketsjer, dikt og annen tekst for et publikum. Huset ble fort for lite og 1905 ble det oppført et påbygg. I 1907 hadde laget 78 medlemmer.
Noen av medlemmene i Jåtten Ungdomslag i midten av 1920-årene
Lagskveldene på Idun
Det var på lørdagene i vinterhalvåret de møttes. På en møtekveld hadde de enten et foredrag, en debatt, opplesing fra en bok av en kjent forfatter eller framvisning av et skuespell. Dessuten ble vanligvis lagsavisa Voni lest opp. Kveldene ble nesten alltid avslutta med leik og dans, og mat og kaffe ble servert. Laget var veldrevet, de ulike arrangementene og tiltak fikk sine egne styrer, komiteer og nemnder slik som bladstyre, husstyre, leikenemnd, utfluktskomite, programkomite og festkomiteer.
Lagsavisa "Voni" i 1926
Jåtten ungdomslag lagt ned
Fra revyen «Kabaret» i 1943. Fra venstre: Jens Opsahl, Alf Tønnesen og Ragnar Strand. Foto i privat eie: Henning Mæland
Under 2. verdenskrig satte den tyske okkupasjonsmakta begrensinger på aktiviteten, men det ble fortsatt vist nye revyer. Etter krigen forsøkte en å komme i gang igjen med tidligere aktiviteter, men det ble vanskelig. Interessen for lørdagskveldene dabba av og forsvant. Ungdomshuset ble stort sett nyttet til offentlige lørdagsdanser og private arrangementer.
I 1965 ble Jåtten ungdomslag lagt ned og ungdomshuset Idun gitt til Hinna sanitetsforening. I tillegg til foreningens egne aktiviteter blir lokalene nyttet også til andre organisasjoner, slik som medlemsmøtene til Jåttå og Hinna historielag.
Kilde:
Aarrestad Inge, Bygdeungdommen bygde seg eige lagshus, Idun, og fylte det med folkeleg kultur Årbok 1